Oblicz wartość wyrażenia
NeNa: (cosβ + sin2α + sin2β)(1cos2α − tgαsinβ)
drugi nawias to ułamek licznik 1 mianownik cos2α i drugi ułamek tgα w liczniku i sinβ w
mianowniku bo kiepsko widac.
31 mar 21:21
NeNa: Proszę o kogoś z cierpliwością kto mi to wytłumaczy krok po kroku
31 mar 21:23
NeNa: Ktoś coś?
31 mar 21:27
5-latek: A spróbuj policzyć tak
sin2β= cos2α
31 mar 21:31
NeNa: Tłumaczenia w tym za duzo nie widze ale okej
31 mar 22:02
5-latek: sin2α+cos2α= co tu tlumaczyc ?
31 mar 22:26
NeNa: Akurat to jest jedynka trygonometryczna tyle to ja wiem ale co jak gdzie i dlaczego tak trudno
?
31 mar 22:29
5-latek: To jeśli tyle wiedziales/as to dlaczego nie napisales/as ?
31 mar 22:31
NeNa: No bo ja nie mam pojecia jak tu sie zabrac za zadanie i nie lubie takiego ciagniecia za ucho

Ogarniam prace kontrolna liczylam to na zajeciach ale jak zawsze w kontrolnej sa trudniejsze i
nie wiem co z tym zrobic. Zrobilam wszytskie inne zadania ale to zostalo.
31 mar 22:37
5-latek:

To Ci nic nie da bo i tak nie będziesz wiedziała o co chodzi
Zobacz mamy trojkat prostokątny w tym trojkacie
α+β= 90stopni Tak ?
To np. sinα= sin(90−β) a to ze wzorow redykcyjnych = cosβ czyli sinα= cosβ
to samo sinβ= sin (90−α) wiec ze wzorow redukcyjnuch= cosα czyli sinβ=cosα
Wezmy np. cosα= cos(90−β)= sinβ czyli cosα=sinβ
cosβ= cos(90−α) = sinα
Tak samo będzie dla tgα i ctgα i tgβ i ctg β
Wezmy np. ten drugi nawias
| | sinα | | tgα | |
wiemy z e tgα= |
| ale wiemy tez z e sinβ= cosα wiec |
| = |
| | cosα | | cosα | |
| | sinα | | 1 | | sinα | |
|
| * |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | | cos2α | |
| | 1 | | sinα | | 1−sinα | |
No to teraz |
| − |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
Sprawdz jeszcze raz obliczenia
A drugi nawias to będzie 1+cosβ= 1+sinα bo cosβ=sinα
Teraz jak wymnożysz te dwa nawiasy to będzie
| | 1−sinα | | (1+sinα)(1−sinα) | | 1−sin2α | |
1+sinα* |
| = |
| = |
| = dokończ |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
31 mar 23:28
31 mar 23:32
5-latek: Byłem cierpliwy
1 kwi 22:04
NeNa: Rozumiem juz troche wiecej i dzieki za cierpliwosc
7 kwi 13:39