Stereometria :s zadanko jedno bądź kilka :)
ppawzik:

Hejka

zadanko bądź zadanek kilka

(jeszcze nie wiem) ze stereometrii:
1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt α jest kątem nachylenia ściany bocznej do
płaszczyzny podstawy, a kąt β − kątem między krawędzią boczną a krawędzią podstawy ostrosłupa.
Wykaż że: sin
2α +
1sin2β = 2
Bardzo proszę o pomoc
31 mar 21:12
Frost:

Obliczasz sinα i sinβ wstawiasz i gotowe
31 mar 21:17
ppawzik: Tzn. zrobić z cosa i przy pomocy "jedynki" zrobić sina? Jeśli tak to tak też zrobiłem jednak
mam później problem z rachunkami, jeśli w ogóle dobrze zrobiłem, otóż: sin α=
2b2−a22b2 natomiast sinβ=
4b2 − a24b2 no i teraz po podstawieniu to
wyliczenie coś mi nie wychodzi

tzn wychodzi
16b4−6a2b2+a48b4−2a2b2
31 mar 22:20
ppawzik: Domyślam się że coś jest nie tak
31 mar 22:20