zbiór punktów na płaszczyźnie, których współrzędne spełniają równanie
aaa: Wyznaczyć i narysować zbiór punktów na płaszczyźnie, których współrzędne x i y spełniają
równanie:
| 1 x y |
|−2 2x 7y | = 36
| 3 3x−y x+3y|
Bardzo proszę o pomoc
31 mar 21:04
pigor: ..., lewa strona to wyznacznik 3x3, więc np. metodą Sarrusa:
... ⇔ 1*2x(x+3y) +x*7y*3 −2*(3x−y)y−3*2xy −7y(3x−y)*1−x(−2)(x+3y)= 36 ⇔
⇔ 2x(x+3y)+21xy−2y(3x−y)−6xy−7y(3x−y)+2x(x+3y)= 36 ⇔
⇔ 4x(x+3y)+15xy−9y(3x−y)=3 6 ⇔ 4x
2+12xy+15xy−27xy+9y
2= 36 ⇔
| | x2 | | y2 | |
⇔ 4x2+9y2=36 /:36 ⇔ |
| + |
| =1 − zbiór punktów elipsy o osiach a=3, b=2. |
| | 9 | | 4 | |
1 kwi 00:53