równanie
Marta: Na podwórku były kury i owce. Razem były 22 głowy i 54 nogi. ile było kur a ile owiec?( proszę
o rozwiązanie równaniem)
31 mar 20:45
Janek191:
2*x + 4*( 22 − x) = 54
31 mar 20:47
Janek191:
x − ilość kur
22 − x − ilość owiec
31 mar 20:48
Marta: dzięki
31 mar 20:52
bleble: 2x+4(22−x)=54
12 lis 10:40
Saizou :
można też graficznie xd
rysujesz 22 głowy i dorysowujesz najpierw po 2 nogi do każdej głowy
(bo kury mają 2 nogi a owce 4)
pozostałą liczb nóg (po dwie) dorysowujesz do głów (najlepiej w jakimś porządku )
12 lis 10:49
||: czyli metodą drzewek
12 lis 11:32
||: szkoda,że teraz nie ma zajęć łączonych np. z matematyki i rysunków
12 lis 11:33
PW: Saizou podał bardzo dobry − dla małych dzieci nie umiejących napisać równania − sposób.
Bez rysowania opowiada się tak:
− Gdyby wszystkie zwierzęta miały tylko po 2 nogi, byłoby nóg
22.2 = 44.
Są jednak 54 nogi, czyli o 54 − 44 = 10 nóg więcej. Oznacza to, że jest 10:2 = 5 owiec (one
mają po 2 nogi więcej niż kury).
Odpowiedź: Jest 5 owiec i 22 − 5 = 17 kur.
12 lis 13:53