Trygonometria równanie tgxtg2x=1
vdmath: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania tgx * tg2x=1 należące do przedziału (0,π).
Bardzo proszę o pomoc.
31 mar 20:37
vaultboy: 1=sinx/cosx * sin2x/cos2x=sinx/cos * 2sinxcosx/cos2x=2sin2(x)/(1−2sin2(x)), bierzesz
t=sin2(x) i otrzymujesz równanie liniowe względem t
31 mar 20:57
Mila:
cosx≠0 i cos(2x)≠0⇔
| | π | | π | |
x= |
| +kπ i 2x≠ |
| +kπ⇔ ustal, które są z przedziału (0,2π) |
| | 2 | | 2 | |
| sinx | | sin(2x) | |
| * |
| =1⇔ |
| cosx | | cos(2x) | |
| sinx | |
| *U{2*sinx*cosx]{cos2x−sin2x}=1⇔ |
| cosx | |
2sin
2x=1−2sin
2x
4sin
2x=1
dokończ
31 mar 21:38
vdmath: Dziękuję bardzo
31 mar 21:44
Mila:
31 mar 21:53