Równania
Białerękawiczki: 1.Wyznacz rówanie prostej przechodzącej przez punkt P=(−3,5) i nachylonej do osi OX pod kątem
30 stopni.
2.Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego α wyrażenie (tg2α+1)*cos2α przyjmuje tę samą wartość
3. Rozwiąż rówanie 2720*x−929*6x = 8110. Zapisz rozwiązanie tego równania w postaci 3n,
gdzie n jest liczbą całkowitą.
Z góry bardzo dziękuje za każdą odpowiedź
31 mar 20:26
Janek191:
z.1
√3
a = tg 30o =
P= ( − 3, 5)
3
więc
√3
y =
x + b
3
Wstaw 5 za y i (−3) za x aby obliczyć b.
31 mar 20:30
Janek191:
z.2
sin2α
( tg2 α + 1)* cos2 α = (
+ 1)*cos2α = sin2 α + cos2α = 1
cos2α
31 mar 20:37
Illar: Dziękuje Janek191
Tylko pytanie, gdy podłoże −3 za x to mnoże te minus trzy przez iloczyn tamtej liczby?
31 mar 20:54
Janek191:
√3
5 =
* ( − 3) + b Wylicz b
3
31 mar 20:59
Illar: Tak zrobiłem,tylko nie wiem jak wymnożyć −3