prawdopodobienstwo
filpeex: Ile jest liczb czterocyfrowych, w ktorych zapisie nie wystepuje 0,1,9 i dokladnie raz pojawia
sie cyfra parzysta?
Jak to zapisać? Proszę o pomoc
31 mar 20:21
Frost: masz do dyspozycji cyfry:2,3,4,5,6,7,8
Parzyste:2,4,6,8− 4 cyfry
nieparzyste:3,5,7− 3 cyfry
Liczba jest czterocyfrowa i posiada 1 cyfrę parzystą więc wszystkie dostępne nieparzyste
wystąpią
| | | | | |
Wybieramy jedną parzystą | =4 wybieramy miejsce dla niej | =4 na pozostałych 3 |
| | | |
miejscach ostawiamy 3 dostępne cyfry
4*4*3*2*1=96
31 mar 20:25
Mila:
Frost, pozostałe 3 cyfry nie muszą być różne.
31 mar 20:28
Frost: Dziękuję,
w takim razie
4*4*33=432
31 mar 20:29
Mila:
31 mar 20:44