Zadanie z serii wykaż że
Illar: Witam was, kto pomoże ogarnąć mi te zadanie ?
Nie wiem od czego zacząć, myślałem nad wzorami skróconego mnożenia ale nie jestem pewien. Z
góry dziękuje za rozwiązanie

Ciąg (a,b,c) jest geometryczny. Wykaż, że (a+b+c)(a−b+c)=a
2+b
2+c
2
31 mar 20:18
Tadeusz:
można próbować:
(a+c−b)(a+c+b)=a2+b2+c2
a2+2ac+c2−b2=a2+b2+c2
2ac=2b2
ac=b2 a to podstawowa zależność dla trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego
31 mar 20:24
Illar: Czy te równanie pokryję mi słowo WYKAŻ w tym zadaniu?
31 mar 20:28
Tadeusz:
Możesz napisać, że skoro a,b i c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
to ac=b2
31 mar 20:30
Illar: ok, dziękuje
31 mar 20:36
Tadeusz: −
31 mar 20:42