Kebora: Długości boków trójkąta są odpowiednio równe 1,6 cm i 4 cm. Obwód trójkąta do niego
podobnego ma długość 11 cm.Oblicz długość boków drugiego trójkąta.
23 paź 12:39
weronis:
Szukam wielokrotności boków:
a = 4
b= 1,6
c= ?
4 / 1,6=2,5 - czyli bok "a" jest 2,5 raza większy od boku "b".
Skoro trójkąty są podobne, to stosunki boków są takie same
założenia:
4 b =a
a + b ≥ c
a + b + c = 11
teraz trzeba rozwiązać nierówność. mam nadzieje, że sobie poradzisz, bo nie mam już
czasu... może jutro dokończę
23 paź 14:43