Geometria
Czajnik: Oblicz pole, obwód, r oraz R trójkąta o wierzchołkach: A=(2,1), B=(3,3), C=(−2,3).
31 mar 20:11
Frost: 1) liczysz długości boków za pomocą wektorów
2) obwód obliczasz bez problemu
3) pole możesz obliczyć z wzoru Herona
| | a+b+c | |
4) pole trójkąta równe jest p*r gdzie p= |
| |
| | 2 | |
31 mar 20:14
Czajnik: dzięki!
31 mar 20:15
Czajnik: jeśli mi wyszedł taki obwód= √5 + √4 +5 to jak zapisać to pole za pomocą tego wzoru?
31 mar 20:27
Frost:

Pomyliłeś się chyba w liczenia trochę, mi boki wyszły 5, 2
√5,
√5
Pole obliczysz obliczając długość wysokości h, możesz odczytać z rysunku
31 mar 20:42
Czajnik: okej to mam dzięki a r i R co to wgl jest i jak to obliczyć?
31 mar 21:04
Janek191:
Oblicz:
→
AB = [ 3 − 2 , 3 − 1] = [ 1 , 2]
→
AC = [ − 2 − 2, 3 − 1 ] = [ − 4 , 2]
Pole Δ
→ →
P = 0,5* I det AB , AC I = 0,5 *I 1*2 − 2*(−4) I = 0,5 *I 2 + 8 I = 0,5*10 = 5
31 mar 21:09
Janek191:
To jest Δ prostokątny , bo iloczyn skalarny wektorów
→ →
AB o AC = [ 1, 2] o [ − 4 , 2 ] = 1*(−4) + 2*2 = 0
lub z Tw. Pitagorasa.
31 mar 21:11
Frost: r− promień okręgu wpisanego
R− promień okręgu opisanego
31 mar 21:12
Czajnik: to jak te R i r obliczyć?
31 mar 21:14
Czajnik: Wybaczcie, ale tego nie kminię
31 mar 21:15
Janek191:
L = a + b + c = 5 + 2
√5 +
√5 =5 + 3
√5
P = 5
więc
| | P | | 5 | |
r = |
| = |
| = ... |
| | p | | 2,5 + 1,5 √5 | |
31 mar 21:19
Janek191:
R = 0,5 c = 0,5* 5 = 2,5
31 mar 21:20