wektory
stevcio: Znaleźć takie dwa wektory prostopadle o dlugosciach √5 oraz 3 i o pierwszysch wspolrzednych
dodatnich, ktore sa prostopadle do wektora [−4,2,5].
31 mar 20:05
stevcio: Halo?
31 mar 20:30
stevcio: hmm?
1 kwi 16:56
Mila:
Iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy 0.
u=[−4,2,5]
v=[1,b,c]
vou=−4+2b+5c
−4+2b+5c=0 i √12+b2+c2=√5
rozwiąż układ równań
z drugim wektorem podobnie.
1 kwi 18:03
pigor: ..., niech
[a,b,c]=? ⊥
[d,e,f]=? i
a>0 i d>0,
ponadto z warunków zadania ich iloczyn skalarny :
ad+be+cf=0 i
a2+b2+c2=5 i
d2+e2+f2=9 i iloczyn wektorowy:
| i j k |
| a b c | = [−4,2,5] ⇔ (bf−ce)i+(cd−af)j+(ae−bd)k = [−4,2,5] ⇔
| d e f |
⇔
bf−cf= −4 i
cd−af=2 i
ae−bd=5 i tyle − masz układ (na niebiesko)
6−ciu równań o 6−ciu niewiadomych (składowych szukanych wektorów),
więc umiejętnie ...

pobaw się nim (nie zapomnij,
a,d − dodatnie)...
1 kwi 18:26