trójkąty i okręgi
YushokU:

Witam,
Mam problem z zadaniem.
W trójkącie ABC dwusieczna kąta A przecina okrąg opisany na tym trójkącie w punkcie M. Punkt S
jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Udowodnij, że odcinki MS, MB i MC mają tę samą
długość.
Jak na razie udowodniłem, że MB=MC, ale mam problem ze złapaniem MS. W ogóle nie wykorzystuję
okręgu wpisanego, także proszę o nakierowanie, albo rozwiązanie

Pozdrawiam i dziękuję z góry
31 mar 19:34
Frost:
31 mar 20:01
Frost: Jeśli udowodniłeś, że MB=MC więc |AC|=|AB| więc jeśli oznaczymy punkt styczności odcinka CB z
okręgiem wpisanym jako D
to odcinek AD jest środkową boku CB nie wiem czy to coś da
31 mar 20:01
YushokU:

Dobra, to teraz wytłumaczenie bo juz zamazałem ten rysunek jak tylko mogłem.
Dwusieczna kąta MAC jest również dwusieczną BMC i z tego wynika że ΔABM iΔACM są przystające
(k,b,k), lub dlatego, że są kąt C i kąt B są oparte na tej samej cięciwie.
A skoro MB=MC to teraz opieram się na kątach wpisanych w .
kąt MAB i MCB oparte na tym samym łuku
kąty ABM i SBD są równe, bo dwusieczna
Teraz obliczam kąt ASB i stwierdzam, że BSD jest równy sumie MAB i ABS, więc trójkąt MSB jest
równoramienny
I tutaj złapałem MS=MB=MC
Ciężko to brzmi, ale nie widzę łatwiejszego rozwiązania, jakby ktoś widział to prosze
31 mar 23:43
Mila:
Jutro narysuję z oznaczeniami, trochę pokręciłeś.
Dobranoc
1 kwi 00:21
Mila:
Czy potrzeba jeszcze wyjaśniać?
1 kwi 21:28
YushokU: Nie, rozumiem

Napisałem sobie to na czysto(bo tutaj rozwiązywałem zadanie, nie lubię rysować
w zeszycie).
i wyszło ładnie.
1 kwi 22:06
Mila:
1 kwi 22:08
YushokU: I tutaj faktycznie jest błąd, przeczytałem jeszcze raz.
*kąty ABS i SBD są równe, bo dwusieczna
1 kwi 22:08