Oblicz pierwszy wyraz i różnicę r ciagu arytmetycznego
tristhet: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę r ciagu arytmetycznego spełniającego podane warunki
| ⎧ | a3 + a5 = 4 | |
| ⎩ | a2 x a4 = 6 |
|
31 mar 19:30
Janek191:
a
1 + 2 r + a
1 + 4 r = 4
(a
1 + r)*(a
1 + 3 r) = 6
−−−−−−−−
Wylicz a
1 z I i wstaw do II równania
31 mar 19:32
tristhet: tylko, że wtedy mi wychodzi I równanie w postaci
2a1 + 6r = 4
jak mam policzyć a1? Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo nie umiem do tego dojść:(
31 mar 19:34
Benny: czy może tak?
a
3+a
5=4
więc a
4=2
a
2*2=6
a
2=3
3+2r=2
31 mar 19:36
tristhet: w odpowiedziach jest r= −12 i a1=3,5
31 mar 19:42
31 mar 19:43