dwa ciekawe zadanka
Frost:

1) ABC− dowolny trójkąt
CD− środkowa boku AB
AP− prosta przecinająca środkową CD w punkcie E takim, że |DE|=3 |EC|
Wykazać, że |PB|=6|CP|
2) udowodnić, że prawdziwa jest nierówność:
| | 2 | |
log2(πa)+log2(π+a)≥ |
| −logππ |
| | logπ+a10 | |
31 mar 19:23
YushokU: 1) można twierdzeniem Cevy i twierdzeniem van Aubel'a. (warto do matury, rozwala jedną czwartą
geometrii)
pokażę inne rozwiązanie jak nie pójdzie ale to później, bo teraz jestem na chwilkę
31 mar 19:36
Frost: Okey, właśnie zadanie pierwsze miałem na maturze próbnej w listopadzie i nikt w szkole nie
zrobił...
Powtarzając do matury powróciłem do tego zadania
31 mar 19:48
Tadeusz:
| |AD| | | 3 | | |AB| | | 6 | |
| = |
| zatem |
| = |
| jako, że |AB|=2|AD| |
| |CR| | | 1 | | |CR| | | 1 | |
...dalej chyba jasne −
31 mar 19:59
Frost:
Trójkąt CRP jest podobny do ABC tak?
31 mar 20:07
Tadeusz:
| | 2 | |
log2(πa)+log2(π+a)≥ |
| −logππ |
| | logπ+a10 | |
(logπ+loga)
2+log
2(π+a)−2log(π+a)+1≥0
(logπ+loga)
2+[log(π+a)−1]
2≥0
i wszystko jasne −
31 mar 20:16
Tadeusz:
... oczywiście, że podobny (kkk) −
31 mar 20:17
Frost: a z jakiś własności wykazałeś, że kąty są równe?
31 mar 20:22
Tadeusz:
∡APB=∡CPR jako kąty wierzchołkowe
∡PAB=∡CRP jako kąty naprzemianległe
31 mar 20:41
Frost: no właśnie ja napisałem przez przypadek o trójkącie ABC, że jest podobny do CRP i a Ty
potwierdziłeś i się tak zastanawiam jak to możliwe
31 mar 20:44
Tadeusz:
... oczywiście w zadaniu 2) założenia dla a ... ale to już dla Ciebie −
31 mar 20:45
Tadeusz:
... no tak trójkąty ABP i CRP oczywiście −
31 mar 20:47
Frost: Założenia oczywista oczywistość

Jutro sprawdzian ze stereometrii a ja siedzę na forum
31 mar 20:49
Tadeusz:
"narkotyk" −
31 mar 21:09
YushokU:

Przepraszam, z pośpiechu źle przeczytałem to pierwsze.
Ale też można je ładnie zrobić

Twierdzenie Menelaosa (może Cię interesuje, albo nie, ale na pewno w przyszłości, ktoś będzie
wyszukiwał to zadanie i go ten sposób zainteresuje)
Twierdzenie wygląda tak
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Menelaosa
A tak wygląda rozwiązanie.
31 mar 23:17