ciągi
Anita18: W ciągu geometrycznym suma trzech początkowych wyrazów jest równa jest równa 2, a suma
kwadratów tych wyrazów jest równa 12. Wyznacz ten ciąg.
31 mar 19:12
Frost: a1+a2+a3=2
a2=a1q
a3=a1q2
a1(1+q+q2)=2
a12+a1q2+a12q4=12
a1(1+q+q2)=2
a12(1+q2+q4)=12
31 mar 19:16
Frost: dalej wyliczasz a1 z pierwszego wstawiasz do drugiego i wyliczasz q
31 mar 19:17
Anita18: z moich wyliczeń q wychodzi 1 a w odpowiedziach mam −1. Mógłbyś to wyjaśnic?
31 mar 20:26
Frost: Źle policzyłaś, nijak ma się odpowiedź 1 ponieważ każdy ze współczynników jest dodatni
Końcowe równanie wygląda tak:
q4+3q3+4q2+3q+1=0
31 mar 20:37