Rozwiąż równania
alexaa:
Rozwiąż równania:
1. 3x3+20≤7x2+8x
dałem na jedną stronę: 3x3−7x2−8x+20≤0
W(2)=0 i teraz dzielę przez (x−2) ale nie wychodzi. Początek z dzielenia 3x2−x3
2. 4x3+8x2≤11x−3
4x3+8x2−11x+3≤0
W(−3)=0
dzielę przez (x+3), to daje: 4x2−4x+1
(4x2−4x+1)(x+3)≤0
delta=0
x1= 12
Teraz pytanie dlaczego x1=12 jest pierwiastkiem dwukrotnym?
31 mar 19:10
PW: 1. "Początek z dzielenia 3x
2 − x
3 na pewno zły.
2. Masz rozwiązać
nierówność. Dlaczego w ogóle zajmujesz się pojęciem pierwiastka
dwukrotnego, które dotyczy
wielomianów? To jest pytanie "nie na temat". Ważne jest, że
4x
2 − 4x + 1 = (2x − 1)
2
jest wyrażeniem
nieujemnym dla wszystkich x. Mówiąc po chłopsku − przyjmuje wartość zero
| | 1 | |
dla x = |
| (jest to jedno z rozwiązań nierówności), a dla pozostałych x jest dodatnie. |
| | 2 | |
31 mar 19:23
alexaa: Ad.2 To jest z działu o Wielomianach, muszę narysować wykres funkcji i napisać dla jakiego x
jest≤0 wiem że x1=1/2 i drugie Miejsce zerowe x=−3 w rozwiązaniu podane, że 1/2 jest pierw.
dwukrotnym, więc wykres się odbije od osi, a ja pytam skąd wiadomo że 1/2 jest dwukrotna skoro
u mnie wyszła tylko raz.
31 mar 19:29
PW: Jeżeli już musisz mówić o pierwiastku dwukrotnym, to widać go tu:
(2x − 1)2.
Δ = 0 oznacza, że trójmian 4x2 − 4x + 1 ma tylko jedno miejsce zerowe (czyli wielomian ma
podwójny pierwiastek).
Okropny żargon − "wykres odbije się od osi". Po co to w ogóle rysować, jeżeli wiadomo, że
4x2 − 4x + 1 ≥ 0,
a więc o znaku całego wyrażenia
(4x2 − 4x + 1)(x+3)
decyduje tylko drugi czynnik (x+3)?
Zamiast myślenia uruchamiamy "maszynkę, w której się odbija".
31 mar 19:42
alexaa: Ok, dziękuję.
Mam jeszcze: Rozłóż wielomiany na czynniki:
W(x)=(x2−3x)2−9x2
31 mar 19:56
alexaa: wyszło: x3(x−6),
///dałem 9x2 pod jeden nawias kwadratowy na początku. Wszystko ok.
31 mar 19:59
PW: Stosowałeś wzór
a2 − b2 = (a−b)(a+b),
w którym
a = (x2−3x) i b = (3x) ?
31 mar 20:06
alexaa: tak, ale teraz trafiłem na taki przykład: x3+5x2+7x+3 i nie wiem co wyłączyć. Najpierw x2 w
pierwszej parze, a dalej? Czy może inaczej.
// Rozkładanie wielomianów na czynniki.
31 mar 20:21
alexaa: up
31 mar 20:29
alexaa: pomoże ktoś?
31 mar 20:49