matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Tomek :
bok trójkąta równobocznego jest równy przekątnej kwadratu. Obliczyć stosunek obwodów
31 mar 19:09
Janek191:
L
1
= 4 a b = a
√
2
L
2
= 3b = 3 a
√
2
więc
L
1
4 a
4
4
√
2
2
√
2
=
=
=
=
L
2
3 a
√
2
3
√
2
6
3
31 mar 19:29