Trygonemetria
asa: Wykaż że jeśli γ = α+β, to sin
2γ = cos
2α+cos
2β − 2*cosα*cosβ*cosγ.
Jakieś pomysły? Bo mi już brak
31 mar 18:34
Hugo: wzory

?
31 mar 18:36
asa: no właśnie chciałem tak zrobić korzystając z sin oraz cos sumy, ale jakoś nie chce mi wyjść..
31 mar 18:38
asa: To wie ktoś jak to zrobić?
31 mar 19:18
Kacper:
31 mar 19:22
Frost: L=sin2(α+β)=(sinα*cosβ+cosαsinβ)2=sin2α*cos2β+2sinα*cosα*sinβ*cosβ+sin2β*cos2α
P=cos2α+cos2β−2cosα*cosβ*(cosα*cosβ−sinα*sinβ)=cos2α+cos2β−2cos2α*cos2
β+2sinα*cosα*sinβ*cosβ
L=P
sin2α*cos2β+sin2β*cos2α=cos2α+cos2β−2cos2α*cos2β
sin2α*cos2β−cos2β+2cos2α*cos2β=cos2α−sin2βα*cos2α
cos2β(sin2α−1+2cos2α)=cos2α(1−sin2β)
cos2β(sin2α−1+2−2sin2α)=cos2α*cos2β
sin2α+1−2sin2α=cos2α
1−sin2α=cos2α
cos2α=cos2α
31 mar 19:46
Frost: Rozklepane
31 mar 19:49
asa: Dziękuję i gratulację pomysłowości
31 mar 19:57
Frost: 
31 mar 20:15