stereometria
aleksandra: W ostrosłupie trójkątnym wszystkie krawędzie boczne i dwie krawędzie podstawy maja długość b ,
a kąt między równymi bokami podstawy ma miarę α .Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Proszę o pomoc nie mogę wyznaczyć trzeciego boku podstawy.
31 mar 18:20
aleksandra: :0
31 mar 18:52
aleksandra: Umie ktoś to zrobić ?
31 mar 19:16
aleksandra:
31 mar 19:42
dero2005:

a = 2bsin
α2
h = bcos
α2
H =
√b2 − R2 =
czy to coś pomogło?
31 mar 20:11
aleksandra: Tak ,znowu mi pomagasz dziękuję
1 kwi 13:52