
Zad. 1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jesst nachylona do
podstawy pod kątem 45 stopni. Pole jednej ściany bocznej tego ostrosłupa jest równe 49√2.
Oblicz długość wysokości tego ostrosłupa.
Zad.2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym podsawa ma pole 144cm kwadratowych. Krawędź
boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni
bocznej tego ostrosłupa.
Zad. 3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do
podstawy pod kątem 45 stopni. Pole powierzchni jest równe 32. Oblicz pole powierzchni bocznej
tego ostrosłupa
Proszę o pomoc! i z góry bardzo dziękuję!
korzystając z kątów 45 45 i 90 wiemy że
| 1 | 1 | |||
H= | a i h= | a * √2
| ||
| 2 | 2 |
| a*h | ||
Pb=49√2 = | ||
| 2 |
| a*h | ||
49√2 = | /*2
| |
| 2 |
| 1 | ||
98√2=a* | a√2 /*2 / :√2
| |
| 2 |
| 1 | ||
H= | a=7
| |
| 2 |
Pp=a2
144=a2
a=12
| 1 | 1 | |||
to samo z kątów wiemy że H= | a=6 i h= | a√2=6√2
| ||
| 2 | 2 |
| 12*6√2 | ||
Pc=Pp+4Pb=144+4* | =144+288√2cm2
| |
| 2 |
A mógłbyś mi zrobić jeszcze pare zadanek? Dla Ciebie to pewnie pikuś a mi się strasznie
śpieszy..
Zad.4)
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest równe 36 stopni. Krawędź boczna jest
nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
Zad. 5)
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole powierzchni bocznej jest równe 48. Wysokość ściany
bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Zad.6)
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod
kątem 45 stopni. Pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe 81√2cm kwadratowych.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Zad.7)
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod
kątem 45 stopni. Pole podstawy jest równe 4. Oblicz pole jednej ściany bocznej tego
ostrołsłupa.
Zad.8)
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość 6cm. Wysokość ściany bocznej jest
nachylona do podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Przepraszam że zawracam Ci głowe, ale jakbyś dał rade to wszystko zrobić byłabym Ci
baaaaaaaaaaaardzo wdzięczna...
jesteś pewna że Pole powierzchni a nie objętość jest równa 32 ?
| 1 | 1 | |||
tak samo | a=H i | a√2=h
| ||
| 2 | 2 |
| 4√2*4 | ||
Pb=4*U{ah}[2}=4* | =4*8√2=32√2
| |
| 2 |
36 stopni
?
α=30o
Pp=36
a2=36
a=6
z trójkąta 30 60 90 wiemy że :
| 1 | |
a=H√3
| |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
V= | *a2H= | *36*√3=12√3
| ||
| 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
i w poprzednich zadaniach zapomniałem w V przemnożyć przez | także zad2: | *864=288 | ||
| 3 | 3 |
α=60o
| a*h | ||
Pb=4* | ||
| 2 |
| 1 | ||
48=2*a*2* | a
| |
| 2 |
| 1 | ||
H= | *2√6=√6
| |
| 2 |
| 1 | ||
V= | a2*H=8√6
| |
| 3 |
no coś pokminie , aaaale czy to będzie dobrze to wątpie