proste w ukladzie wspolrzednych
Jiley: proste o równaniach x + 2y − 8 = 0, x − 2y − 8 = 0, x + 2y = 0, x − 2y + 8 = 0 zawierają boki
pewnego równoległoboku.
a) narysuj ten równoległobok w układzie współrzędnych.
b)wyznacz algebraicznie wspołrzędne wierzchołków równoległoboku
31 mar 17:51
Janek191:
31 mar 17:55
Jiley: wytłumaczysz jak to zrobiłeś, bo nie rozumiem..
31 mar 17:56
5-latek: Pytanie .
Co to jest rownoleglobok ?
czy potrafisz narysować te proste na układzie wspolrzednych ?
jeśli tak to zrob to .
31 mar 17:56
Jiley: jakbym umiala narysować te proste w układzie współrzędnych to nie prosiłabym tutaj o pomoc...
31 mar 17:57
Janek191:
x + 2 y − 8 = 0
x − 2 y − 8 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 x − 16 = 0
x = 8
2 y = 8 − x = 8 − 8 = 0
y = 0
A = ( 8 , 0 )
=========
itd.
31 mar 17:58
Janek191:
x − 2y − 8 = 0
x + 2y = 0
−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 x − 8 = 0
x = 4
2 y = − x = − 4
y = − 2
D = ( 4 , − 2)
=========
31 mar 18:01
Jiley: "2 y = 8 − x = 8 − 8 = 0
y = 0"
nie bardzo wiem skąd to się wzięło
31 mar 18:01
Janek191:
x = 8
x + 2 y − 8 = 0 ⇒ 2 y = 8 − x = 8 − 8 = 0 / : 2
y = 0
31 mar 18:02
Jiley: i teraz mam wybrać sobie dwa równania stąd i zrobić tak jak ty?
31 mar 18:06
Janek191:
x + 2y = 0 ⇒ 2 y = − x
x − 2 y + 8 = 0
−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 x + 8 = 0
2 x = − 8
x = − 4
−−−−
2 y = − (−4) = 4 /: 2
y = 2
C = ( − 4, 2)
=========
31 mar 18:06
Janek191:
Zostało Ci jeszcze I z IV
31 mar 18:06
Jiley: w układach równań jestem kiepska, ale postaram się to zrobić

dziękuje
31 mar 18:08
Jiley: wyszło mi takie coś
x+2y−8=0
x−2+8=0
2x−16=0
x=8
2y=−8+x
2y=−8+8
y=0
wiem, że źle coś zrobiłam, ale co?
31 mar 18:16
Janek191:
y zgubione w drugim wierszu
31 mar 18:24
Jiley: szybko pisze na klawiaturze i czasem cos gubie

wydaje mi sie, ze x=−8, ale nie wiem jak to
wykazac
31 mar 18:26
Janek191:
Źle

x + 2y − 8 = 0
x − 2y + 8 = 0 ⇒ 2 y = x + 8
−−−− dodajemy stronami
2 x = 0
x = 0
−−−−
2 y = 0 + 8 = 8 / : 2
y = 4
−−−
B = ( 0 , 4)
========
31 mar 18:29
Jiley: ah, okej

juz zaczynam rozumiec

bardzo ci dziekuje!
31 mar 18:31
Janek191:
31 mar 18:32