stereometria
Kasia: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny.Wysokość ostrosłupa jest trzy razy
dłuższa od przyprostokątnej trójkąta w podstawie, a spodek wysokości jest wierzchołkiem kąta
prostego trójkąta w podstawie. Przekrój ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez
przeciwprostokątną podstawy i wysokość ostrosłupa jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod
kątem α takim, że tg α =√2 . Wiedząc, że pole przekroju jest równe 8√3, oblicz objętość
ostrosłupa.
31 mar 17:45
Kasia: ktoś pomoże?
31 mar 18:43
dero2005:

tgα =
√2
AC = CB
CW = 3AC
AB = AC
√2
| | sin2α | | 1−sin2α | |
cos2α = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
DE = CD
√3
AB = AC
√2
AC
2 = 16
AC = 4
CW = 3AC = 12
powinno być dobrze
31 mar 21:25