Jak liczyć pierwiastki
miki: Jak liczyć takie działania ?
9√3 + 63√3
Chodzi mi o to jak dodawać czy odejmować liczby jak mamy taki pierwiastek ?
31 mar 17:26
Krystek: =72√3
31 mar 17:29
Krystek: √3(9+63)=
31 mar 17:29
miki: Dziękuję
31 mar 17:32
5-latek: Najzyczajniej jak tylko można .
Niech Cie nie przeraza ten pierwiastek
Popatrz mamy tak
9√3 to to samo co 9*√3
63√3 to to samo co 63*√3
No to zapiszmy to 9*√3+63√3= wyciągamy wspólny czynnik przed nawias √3 i dostaniemy
√3(9+63}= √3*72= 72√3
Tak samo odejmujemy
Wiec jak zauwazyles l liczby które stoja przy pierwiastku dodajemy do siebie i mnożymy przez
pierwiastek .
Tak możesz robic gdy masz dodac lub odjąć liczby gdy pierwiastki sa jednakowe
Jeśli będą inne np. 4√3+8√7 to już tak nie moszsesz zrobić bo p[3} i √7 to liczby
niewymierne
31 mar 17:42