zbieznosc szeregow
mm4: mam pewną niejasnośc i bardzo prosze zeby mi ktoś wytłumaczył
mamy kryterium bezwzglednej zbieżności szeregów
i teraz to czego nie moge zrozumiec:
" szereg, ktory nie jest bezwzglednie zbiezny nazywamy szeregiem warunkowo zbieznym. na
przyklad szereg anharmoniczny:
∞ (−1)n+1
∑ −−−−−−
n=1 n
jest warunkowo zbiezny a nie jest bezwzglednie zbiezny gdyz szereg bezwzglednych wartosci jego
wyrazow stanowi rozbiezny szereg harmoniczny ∞
∑ 1n
"
n=1
jesli chce stosowac kryterium bezwzglednej zbieznosci szeregow to:
szereg bezwzglednych wartosci jego wyrazow stanowi rozbiezny szereg harmoniczny tak jak jest
napisane wyzej
∞
ale jesli popatrze na sam szereg to tez mam ∑ 1n
n=1
który jest tak samo rozbieżny
podsumowujac nie wiem gdzie robie błąd w ,moim rozumowaniu. to co jest w cudzyslowiu jest
przepisane z ksiazki
moglby mi ktos powiedziec gdzie robie bladd i to wyjasnic?
pozdrawiam
30 lis 18:42