Oblicz pole trójkąta
Dawid:

Oblicz pole trójkąta prostokątnego, którego przyprostokątna ma długość 10 a wys poprowadzona w
wierzchołka kąta ostrego dzieli przeciwprostokątną w stosuknu 1:4
Ktoś? coś?
31 mar 16:57
Krystek: | h | | 4x | |
| = |
| i następnie Pitagoras |
| x | | h | |
31 mar 17:02
Dawid: a skąd to równanie? O.o
31 mar 17:06
Benny: trójkąty przystające
31 mar 17:09
Krystek: zaznacz kąty α i 90−α
31 mar 17:14
Dawid: Nadal nie wiem skąd ta równość
31 mar 17:16
Krystek: Ułóż proporcje z podobieństwa ΔADCi ΔADB
31 mar 17:18
5-latek: Albo tez ze znajomości twierdzenia które mowi ze :
Wysokosc w trojkacie prostokątnym poprowadzaona z wierzchołka kata prostego na
przeciwprostokatna jest srednia geometryczna odcinkow na jakie podzielila przeciwprostokatna
31 mar 17:18
Janek191:
Podobne , a nie przystające.
Jest takie tw. o wysokości w Δ prostokątnym:
h2 = x*y , gdzie c = x + y
31 mar 17:21
Dawid: oooo faktycznie...
Dzięki Janek191
31 mar 17:23
Janek191:
Czyli
h2 = x*4x =4 x2 i tw. Pitagorasa dla wyliczenia x.
31 mar 17:23
Krystek: @Janku a nikt nie napisał przystajace, czy ja coś przeoczyłam?
31 mar 17:28
Dawid: dzięki dzięki już policzone
31 mar 17:29
Janek191:
Benny napisał
31 mar 17:29
Dawid: @Krystek "Benny: trójkąty przystające" przeoczyłeś
31 mar 17:30
Krystek: A fakt , starczy wzrok.
31 mar 17:30