Trygonometria - wykaz ze..
Minobu: Wykaz, ze dla kazdego kata α prawdziwa jest rownosc: 4(sin6α+cos6α) = 1+3cos22α
31 mar 15:29
J:
L = 4(sin
2x +cos
2x)
3 − 3sin
4xcos
2x − 3sin
2xcos
4x) = 4 − 12sin
2xcos
2x(sin
2x+cos
2x)
| | 12 | |
= 4 − |
| sin22x = 4 − 3sin22x |
| | 4 | |
P = 1 + 3(1 − sin
22x) = 1 + 3 − 3sin
2x = 4 − 3sin
22x = L
31 mar 15:39
Minobu: Hmm, wszystko jasne poza samym poczatkiem − "4(sin
2x +cos
2x)
3 − 3sin
4xcos
2x −
3sin
2xcos
4x". Jak do czegos takiego dojsc? Jest jakis wzor, lub jak go wyprowadzic?
31 mar 15:41
J:
L = 4[ ..................] po 4 daj nawias kwadratowy , aby wymnozyła też te dwie trójki
31 mar 15:42
J:
korzystasz ze wzoru : a3 + b3 = (a+b)3 − 3a2b − 3ab2
31 mar 15:44
Minobu: Chyba nie lapie o co Ci chodzi
31 mar 15:45
J:
a6 + b6 = (a2 + b2)3 − 3a2b − 3ab2
31 mar 15:45
J:
oj .... a6 + b6 = (a2 +b2)3 − 3a4b2 − 3a2b4
31 mar 15:47
J:
... potem wyłaczasz przed nawias: −3a2b2(a2 + b2)
31 mar 15:49
Minobu: Aaaa, takie buty ^^ Juz rozumiem co i jak

Dziekowac bardzo
31 mar 15:49
Minobu: | | 1−2sin2α | | 1−tgα | |
A jeszcze mam takie: Udowodnic tozsamosc |
| = |
| |
| | 1+sin2α | | 1+tgα | |
| | cos2α | | 1−2sin2α | |
Udaje mi sie dojsc do wyniku |
| = |
| i nie wiem, czy to tyle i nie da sie |
| | 1 | | 1 | |
udowodnic, czy ja gdzies zawalilem?
31 mar 15:55
Minobu: Moze sprecyzuje − zajmowalem sie prawa strona, probujac dojsc do lewej.
31 mar 15:57
J:
dobrze .. teraz: cos2x= 2cos2x − 1 i prawa: 1 − 2(1 − cos2x) ... L = P
31 mar 15:58
J:
to nie ma znaczenia ... możesz zacząć od prawej
31 mar 15:59
Minobu: Wybacz ale chyba znowu nie lapie −_
31 mar 16:04
Minobu: No naprawde nie wiem
| | sinx | |
Podstawilem za tangens po prawej stronie |
| . |
| | cosx | |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | 1−2sin2x | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | cos2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
I co dalej z tym zrobic, nie mam pojecia pomimo wskazowki
31 mar 16:35
J: Pokazalem Ci . Ze cos2x = 1 − 2sin2x
31 mar 17:19