Oblicz
Krysia: Przed kilku laty w pewnej miejscowości posadzono 1000 drzew. Każdego roku liczba drzew w tej
miejscowosci wzrasta o 10%. Oblicz, po ilu latach liczba drzew w tej miejscowosci przekroczy
1600.
31 mar 15:13
J:
a
1 = 1000
r = 100
| | 2a1 +(n−1)*100 | |
Sn = |
| *n > 1600 .... i oblicz n |
| | 2 | |
31 mar 15:15
pigor: ..., przed kilku laty w pewnej miejscowości posadzono 1000 drzew.
Każdego roku liczba drzew w tej miejscowości wzrasta o 10%. Oblicz, po ilu
latach liczba drzew w tej miejscowości przekroczy 1600.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
1000*(110%)n >1600 i n∊N
+ ⇒ 1,1
n >1,6 ⇔ nlog1,1 >log1,6 ⇔
| | log1,6 | | 0,2041 | |
⇔ n > |
| = |
| =4,9313 ⇒ n=5 po tylu latach ... |
| | log1,1 | | 0,0414 | |
31 mar 17:29