Optymalizacja stereometria
dCC: Suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu jest równa 4M , a jedna z jego ścian na
pole powierzchni dwa razy większe od innej ściany tego prostopadłościanu. Oblicz jaka jest
powierzchnia całkowita tego prostopadłościanu, jeżeli jego objętość jest największa możliwa.
31 mar 14:32
J:
a + b + c = 4
ab = 2ac ⇔ b = 2c
a = 4 − b − c = 4 − 2c − c = 4 − 3c
V = abc = 2ac = 2ac2 = 2(4 −3c)c2 .... i poszukaj ekstremum
31 mar 14:39
J:
poprawka: wszędzie zamiast 4 ,podstaw : M
31 mar 14:42
irena_1: a, b, c− długości krawędzi
4(a+b+c)=4M
a+b+c=M
ab=2ac
b=2c
a+3c=M
a=M−3c
V=abc=(M−3c)*2c*c=2Mc
2−6c
3
V'=4Mc−18c
2=−2c(9c−2M)
9c−2M=0
| | 1 | | 4 | | 1 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Pc=2ab+2ac+2bc=M2(2* |
| * |
| +2* |
| * |
| +2* |
| * |
| )= |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
31 mar 14:42