wyznacznik macierzy
roy batty: Pomóżcie kochani,
obliczam wyznacznik macierzy już 3 raz i zawsze wychodzi mi 0, chociaż w odpowiedzi podane
jest −14.
| 3 2 −1 0 |
|−2 1 2 −2 |
| 4 −2 −1 3 |
| 0 2 −3 −1 |
"Wyzerowałem" kolumnę 2, zostawiając jedynkę. Z góry dzięki za pomoc.
31 mar 13:23
AS: Wartość wyznacznika: −14
31 mar 13:29
roy batty: mógłbyś mi pokazać obliczenia, jeśli to możliwe?
31 mar 13:37
AS: k4 x 2 + k3
3 2 −1 0 3 2 −1 0
−2 1 2 −2 = −2 1 −4 −2 =
4 −2 −1 3 4 −2 8 3
0 2 −3 −1 0 2 −6 −1
k4 * 3 + k3
3 2 −1 0 3 2 −1 0
−2 1 2 −2 −2 1 −4 −2
0 0 −3 −1 = 0 0 0 −1 =
0 2 −3 −1 0 2 −6 −1
k2 * 3 + k3 przestawienie kolumn
3 2 −1 3 2 5 3 −5 2
−2 1 −4 = −2 1 −1 = −2 1 1
0 2 −6 0 2 0 0 0 2
=2**3*1 − (−2)*(−5) = 2*(−7) = −14
31 mar 18:36