.
Bershka: Rachunek różniczkowy
1. Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie x3−3x=m ma trzy rozwiązania.
Jak to zrobić z pochodnych?
31 mar 13:17
J:
a dlaczego z pochodnych ?
31 mar 13:19
Bershka: to zadanie mam w dziale z pochodnymi... wiem, że da się to rozłożyć i później z kwadratowej,
ale chcialbym to ogarnąć pochodnymi bo może pojawić się podobne zadanie, którego nie będzie
się dało pyknąć funkcją kwadratową
31 mar 13:21
J:
dobra ... musisz wyznaczyć ekstrema lokalne , aby określić zakres m
31 mar 13:23
Bershka: ekstrema lokalne to −1 i 1
f(1) ==> m=−2
f(−1) ==> m=2
równanie ma trzy pierwiastki dla m∊(−2,2)
tylko nie bardzo wiem dlaczego to oznacza, że ma 3 pierwiastki
31 mar 13:26
J:

teraz widzisz ?
31 mar 13:26
J:
w tym zakresie różowa prosta o równaniu y = m , przecina wykres w trzech punktach
31 mar 13:27
Bershka: ok, już wiem

funkcja rosnie od −niesk do −1, maleje od −1 do 1 i znowu rosnie od 1 do
+niesk, wiec 3 razy przecina os OX, tak to sobie tłumaczę
heh próbowałem to teraz zrobić tym podstawowym sposobem, bez pochodnych i pustka w głowie

nie mam pojęcia co zrobić z x
3−3x−m=0
31 mar 13:30
J:
nie do końca ... zauważ,że dopóki różowa prosta jest w zakresie (−2,2) ,
dopóty przecina wykres w trzech punktach ( trzy rozwiazania równania )
chodzi o to, kiedy prosta przecina wykres w trzech punktach
31 mar 13:35
J:

−x
2 + 3 = m
dla m > 3 brak rozwiązań
dla m = 3 jedno
dlam < 3 dwa ... teraz czujesz ?
31 mar 13:40
Bershka: tak, to drugie tak
za to nie wiem skąd wziął się ten wykres wielomianowy w I sposobie, ja przyrównując 3x2−3 do
zera doszedłem do paraboli x2−1=0
31 mar 13:44
J:
x3 − 3x = 0 ⇔ x(x2−3) = 0 ⇔ x(x − √3)(x+√3) = 0
31 mar 13:46