Udowodni, ze.
Kataloni : Niech (bn) bedzie skończonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich. Udowodnij, ze
bk*bn−k+1=b1*bn, gdzie 1<k<n i k∊N
31 mar 12:06
J:
| | bn | | bk | |
bk*bn −k+1 = bk*bn − (k−1) = bk* |
| = |
| = b1*bn ..... cnw. |
| | qk−1 | | qk−1 | |
31 mar 12:31
Kataloni: Dlaczego zmieniam na q?
31 mar 12:38
J:
| | bk | |
tam ma być: ... = |
| *bn = b1*bn |
| | qk−1 | |
31 mar 12:38
J:
| | bn | |
an = an−k*qk , czyli: bn = bn − (k−1)*qk−1 ⇔ bn − (k−1) = |
| |
| | qk−1 | |
31 mar 12:42
Kataloni: OK. Dziękuje bardzo
31 mar 12:52