całki
Marta: Udowodnij ze jeżeli ∫f (x) =∫g (x) o granicy z a do b gdzie obie funkcje są ciągłe to istnieje
x0 należący do [a,b] ze f(x0)=g (x0)
31 mar 11:46
Godzio:
∫abf(x)dx = ∫abg(x)dx ⇔ ∫ab[ f(x) − g(x) ]dx = 0
0 = ∫ab[ f(x) − g(x) ]dx
Ponieważ f(x) i g(x) są ciągłe to f(x) − g(x) również jest ciągłe, zatem z twierdzenia o
wartości średniej istnieje taki punkt x0 ∊ [a,b], że
∫ab[ f(x) − g(x) ]dx = [ f(x0) − g(x0) ](a − b), ale ta całka jest równa 0 więc
[ f(x0) − g(x0) ](a − b) = 0, a ponieważ a ≠ b to mamy
f(x0) − g(x0) = 0 ⇒ f(x0) = g(x0)
31 mar 12:17
Klaudia: Dziękuję
31 mar 20:23