...
Bershka: Pomoże ktoś? tylko tych zadań nie zdołałam zrobić z działu geometrii analitycznej.
1. Dane są okrag o1: x2+y2+6y+5=0 i o2: x2+y2+8x−12y+27=0. Oblicz wspolrzedne
srodka i skale jednokladnosci w ktorej obrazem okregu o1 jest okrag o2
2. Punkty (1,−3) i (7,5) sa przeciwleglymi wierzcholkami rombu, ktorego pole jest rowne 100.
Znajdz wspolrzedne pozostalych wierzcholkow rombu.
3. Rozwaz prostokąty, ktorych dwa wierzcholki leza na osi OX a pozostale dwa maja dodatnie
rzędne i leza na paraboli y=−x2+6x. Oblicz obwod prostokata o mozliwie najwiekszym polu.
4. W rownolegloboku ABCD dane sa |AB|=6, |AD|=4, |BD|=2√10. Oblicz cosinus kąta CAD.
5. Wyznacz równania prostych zawierających dwusieczne katow utworzonych przez proste 2x−y+1=0 i
x−2y+2=0
31 mar 02:03
vaultboy: 1. o1: x2+(y+3)2=4 współrzędne środka to (0,−3) promień wynosi 2
o2: (x+4)2+(y−6)2=25 współrzędne środka to (−4,6) promień wynosi 5
Skalą jednokładności będzie stosunek promieni i wynosi on 5/2.
31 mar 02:21
Janek191:

S
1 = ( − 3, 0)
S
2 = ( − 4, 6)
S − środek jednokładności
S = ( x , y)
→
S
1S
2 = [ −3 −(−4) , 6 − 0 ] = [ 1 , 6]
→ →
S
2S = 2,5 SS
1
[ x − (−4), y − 6 ] = 2,5 *[ − 3 − x , 0 − y]
[ x + 4 , y − 6 ] = [ − 7,5 − 2,5 x , − 2,5 y]
x + 4 = − 7,5 − 2,5 x i y − 6 = − 2,5 y
6,5 x = − 11,5 i 3,5 y = 6
| | 23 | | 10 | | 12 | | 5 | |
x = − |
| = −1 |
| i y = |
| = 1 |
| |
| | 13 | | 13 | | 7 | | 7 | |
======================
31 mar 07:52
Janek191:
Pomyłka − powinno być
3,5 x = − 11,5
| | 115 | | 23 | | 2 | |
x = − |
| = − |
| = − 3 |
| |
| | 35 | | 7 | | 7 | |
więc
============
31 mar 07:56
J:
Zad 2)
1) oblicz odległość punktów A i B
2) z pola oblicz długość drugiej przekatnej
3) oblicz środek odcinka AB
4) napsz równanie prostej AB
5) prosta prostopadła do AB przez srodek AB
6) okrąg o środku S i promieniu równym połowie drugiej przkatnej
7) punty przecięcia okręgu i drugiej prostej to szukane wierzchołki
31 mar 09:01
Jacek: Janek191 może się mylę, ale skoro środek jednokładności znajduje się pomiędzy np. punktem
S1 a S2 to czy skala jednokładności nie powinna być ujemna?
31 mar 09:57
J:

A(x,y) ⇔ A(x,−x
2+6x) oraz a = x − 3
P = 2a*y = 2(x − 3)(−x
2 + 6x) .... i liczysz maksimum tej funkcji
31 mar 11:44
Janek191:
W tym przypadku skala jednokładności k = − 2,5
Trzeba jeszcze rozpatrzeć drugi przypadek dla k = 2,5.
31 mar 15:33