Przekątne prostokąta przecinają sie pod kątem 60
Traper: Przekątne prostokąta przecinają sie pod kątem 60, a jego pole jest równe 3cm2. Oblicz objętość
walca powstałego w wynikuobrotu tego prostokąta wokół krótszego boku.
18 mar 19:58
Jakub: Narysuj prostokąt i jego dwie przekątne. Przekątne przecinają się pod kątem 60o więc
utworzą dwa trójkąty równoboczne. Jak oznaczysz krótszy bok jako x, to przekątna będzie
miała 2x.
Teraz z Pitagorasa liczysz dłuższy bok y
x2+y2=(2x)2
y2=4x2−x2
y=√3x
Pole prostokąta:
x*y = x*√3x= 3cm2
x2=3/√3
x2=√3
x=4√3cm
No dalej to już prosto
18 mar 20:05
Robin: Nie stety nie wiem co dalej z tymi pierwiastkami
V = π(2* 4√3)2 * 4√3 ?/
18 mar 23:12
Jakub: Czyli jak uprościć wynik, jak rozumiem?
V = π * 4 * 4√9 * 4√3 = π * 4 * 4√27 =44√27π
18 mar 23:59
Traper: Dołączę do tematu, jak z
x2=√3
wyszło
x=4√3 cm
nie rozumiem, proszę o pomoc !
30 mar 12:18
Benny: x2=30,5 /()0,5
x=3(0,5)*(0,5)
x=30,25
x=4√3
30 mar 12:21
Qulka: albo że pierwiastek z pierwiastka to pierwiastek 4 stopnia bo tej dwójki nad
pierwiastkiem
zwyczajowo się nie pisze emotka
30 mar 12:22
Traper: Dzięki, jeszcze jedno apropo zadania, należy obliczyć V − walca.
V = π(r)2*H
wiemy że:
y=x√3 y=r
x= 4√3
zatem
V = π(4√3*√3)2*4√3 tak ! ?
czyli V = π 34√27 ?
30 mar 22:30