a
cfc: 1. Mam pytanie jak napisać równanie okręgu opisanego na rombie, którego znam punkty mają
| | 3 | |
współrzędne: A=(1,−3) C=(7,5), B i D mają współrzędne (x,− |
| x+4)? |
| | 4 | |
2. o
1: x
2+(y+3)
2=4
o
2: (x+4)
2+(y−6)
2=25
Oblicz współrzędne środka i skale jednokladnosci w ktorej obrazem okregu o
1 jest okrąg o
2
30 mar 22:16
cfc: .
30 mar 22:28
yolex: 1. Jeśli okrąg jest opisany na rombie, to ten romb musi być kwadratem (z warunku, kiedy na
czworokącie można opisać okrąg)
Wtedy środek okręgu to środek AC a promień to połowa długości AC
30 mar 22:35
yolex: 2. Moduł skali to stosunek długości promieni, czyli skala to 2:5 lub −2:5 Skorzystaj z
definicji jednokładności i porównaj wektory.
Otrzymasz jeden środek dla skali dodatniej a drugi dla ujemnej.
30 mar 22:40