blad wzgledny i cyfry znaczace
mm: 1. Wyznaczyć błąd względny obliczenia wyrażenia z przy założeniu, że liczby x i y zostały
poprawnie zaokrąglone: x = 1.1 y = 2.33
2) Ile cyfr znaczących ma liczba
a) 0.5325 ± 0.0001
b) 0.2348 += 0.0025
Ad 1
robie przedzial
x ∊ (1.05; 1.15)
y ∊ (2.325; 2.335)
Δx = | 1.1 − 1.05 | = 0.05
| | 0.05 | |
εx = |
| = ... <− tutaj nie jestem pewien, czy powinienem dzielic przez lewa |
| | 1.05 | |
granice?
Δy = |2.33 − 2.325| = 0.005
| | 0.005 | |
εy = |
| = ... <− to samo co wyzej |
| | 2.325 | |
czy dobrze zaczalem?
Ad 2
0.5325 ± 0.0001
robie przedzial (0.5324; 0.5326)
i patrze ile cyfr sie powtarza a powtarza sie cyfr 3
0.532, zatem sa 3 cyfry znaczace?
30 mar 22:06
mm: bump
31 mar 00:34
PW: 1 a) Nie robisz tego poprawnie. Granice błędu są wynikiem oszacowania różnicy między badanym
wyrażeniem a możliwym do oszacowania jego przybliżeniem.
Jeżeli
1,05 < x < 1,15,
to
(1) 1,05
2 < x
2 < 1,15
2.
Jeżeli
2,325 y < 2,335,
to
(2) 3,325 < y + 1 < 3,335.
Trzeba sobie poradzić z oszacowaniem ilorazu
w którym licznik i mianownik spełniają odpowiednio nierówności (1) i (2). Pomyśleć w ten
sposób: nierówność (2) jest równoważna nierówności
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| > |
| > |
| |
| | 3,225 | | y + 1 | | 3,335 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(3) |
| < |
| < |
| . |
| | 3,35 | | y + 1 | | 3,225 | |
Nierówności o obu stronach dodatnich można mnożyć stronami (uzyskujemy zdanie prawdziwe), a
więc po wymnożeniu (1) i (3) dostajemy
| | 1,052 | | x2 | | 1,152 | |
|
| < |
| < |
| |
| | 3,335 | | y+1 | | 3,325 | |
Jak widać błąd takiego wyrażenia nie zależy wprost od błędów pomiarów x i y (ważne jest jakie
operacje arytmetyczne wykonujemy na przybliżeniach). Obliczone wyrażenie możemy zamknąć w
przedziale o długości 0,0670. Przyjmując jako wynik liczbę leżącą pośrodku przedziału
otrzymamy przybliżenie liczby z:
z ≈ 0,3305 + 0,0335 = 0,3640,
w którym błąd jest mniejszy od 0,0335.
Błąd względny policz sam.
31 mar 12:25
mm: Dziękuje za odpowiedź
| | 0,335 | |
εz < |
| = 0,09 ? |
| | 0,3640 | |
Zaraz postaram się zrobić b)
I jeszcze pytanie co do drugiego, czy przedstawiona przeze mnie metoda jest poprawna?
Pozdrawiam
31 mar 12:52
mm: b)
1.05 < x < 1.15
2.325 < y < 2.335
| 1.05 | | x | | 1.15 | |
| < |
| < |
| |
| 2.235 | | y | | 2.325 | |
0.45 < z < 0.49
Δz = |0.47 − 0.45| = 0.02
31 mar 13:00
mm: Bump
31 mar 18:38
PW:
| 1,05 | |
| ≈ 0,44967880085653104925053533190578 (biorę wynik z kalkulatora Windows). |
| 2,335 | |
Nie można więc twierdzić, że
0,45 < z,
jedynie np.
0,449 < z.
z < 0,47956989247311827956989247311828,
a więc można wziąć oszacowanie
z < 0,480.
Badany iloraz mieści się między 0,449 a 0,480. Przyjmując jako przybliżenie środkową liczbę
tego przedziału, czyli z ≈ 0,4645 otrzymamy błąd mniejszy od 0,0155, a więc błąd względny
Przyznam, że istnieje tu pewna dowolność w wyliczaniu przybliżenia wyniku (w tym wypadku
ilorazu) i liczby miejsc po przecinku. Uważam jednak, że błąd rzędu 3,4% jest lepszy niż błąd
rzędu 4%.
31 mar 20:40
mm: No tak, bardzo dziękuje

Czy mógłbym cię prosić o komentarz odnośnie 2 zadania?
31 mar 22:10
mm: bump
1 kwi 00:51