xdd
daga : Uprość wyrażenie (2x+y) 2 + 2(4x2−y2) + (2x−y)2 i oblicz jego wartśc dla x= √3/4 i y=
√17/5
30 mar 21:27
5-latek: Wzory skroconego mnożenia znasz ?
To je zastosuj
30 mar 21:30
daga : w odpowiedzi jest 16x2 i 3 ale mi tak nie wychodzi. Dlatego proszę o pomoc : )
30 mar 21:33
5-latek: Powiedz mi jak może być wartość wyrazena 16x2 i 3
Co to za brednie piszsemy
(2x+y)2= .....
2(4x2−y2)= 8x2−4y2
albo 4x2−y2= (2x+y)(2x−y)
(2x−y)2= .......
30 mar 21:40
Eta:
...= (2x+y+2x−y)2= (4x)2=(√3)2=........
30 mar 21:46
daga : A przy podstawieniu ma wyjść wynik 3
30 mar 21:55
5-latek: No przecież jest (√3)2= √32 = √9= 3
30 mar 22:07