fale
Józef: Witam, czy ktoś byłby taki miły i wyjaśnił mi te zadanka? − kompletnie nie wiem co i jak.....
Sygnał wysyłany przez echosondę łodzi pionowo w dół wrócił po czasie t=0,5 s. Jaka jest
| | m | |
głębokość morza w tym miejscu? Szybkość rozchodzenia się dźwięku w wodzie wynosi 1450 |
| |
| | s | |
Odp 362,5 m
Jaka powinna być długość pudełka rezonansowego do którego przymocowano kamerton wydający dźwięk
o częstotliwości 1000 Hz Odp. 8,25 cm
30 mar 21:04
kix: po pierwsze:
S=v*t
t=0,25s v=1450m/s wystarczy podstawić
po drugie: nie znam się na kamertonach
30 mar 21:12
kix: po pierwsze:
S=v*t
t=0,25s v=1450m/s wystarczy podstawić
po drugie: nie znam się na kamertonach
30 mar 21:12
Józef: ooojaaa faktycznie 0,25 bo robi jedna droge 2 razy a ja podstawialem 0,5 i szukaem jakis
niestworzonych rzeczy
30 mar 21:25
Józef: czy ktos zna sie na hercach itd.... ?
30 mar 21:36
Józef: .
30 mar 22:13
Jacek: , gdzie dla n=1[−], v=340[m/s], mamy:
| | 340 | |
L= |
| =0,085 [m] , nie wiem czemu wychodzi te 2,5cm za dużo, może inną prędkość dźwięku |
| | 4000 | |
dla powietrza należałoby przyjąć.
30 mar 23:04
Jacek: Dla v=330[m/s], wychodzi 0,0825 [m].
30 mar 23:05
Józef: ooo dziękuję bardzo
31 mar 17:18