Całka trygonometryczna
Mat: ∫2ctgx/1+tg
2x ... pomoże ktoś?

kompletnie leżę jeśli chodzi o całki trygonometryczne...
30 mar 20:44
J: Podstaw: ctgx = t
30 mar 20:51
ICSP: | 2ctgx | | 2cos3x | | 2(1 − sin2x) * cosx | |
| = cos2x * 2ctgx = |
| = |
| |
| 1 + tg2x | | sinx | | sinx | |
t = sinx
30 mar 20:52
J:
Moja pomyłka
30 mar 20:54
Mat: dzięki wielkie za podpowiedzi

wyszło mi 2log|sin(x)| + sin
2x + C , coś około tego..?
30 mar 21:15
Mat: poprawka, 2*ln|sin(x)| + sin2x + C
30 mar 21:17
ICSP: 2ln|sinx| − sin2x + C
30 mar 21:21
Mat: czyli dobrze wyszło

dziękuję pięknie za pomoc
30 mar 21:23