matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, ze ten równoległobok jest rombem
Damian:
Kąt ostry równoległoboku ma miare 60stopni. Stosunek długości przekątnych równoległoboku jest
√
3
równy
. Wykaż, że ten równoległobok jest rombem
3
Nie bardzo rozumiem to stwierdzenie o przekatnych
30 mar 20:31
Damian:
Ktos pomoze?
30 mar 21:03
Damian:
Ktos pomoze?
30 mar 21:06
5-latek:
Oznacza to ze dlugosc mniejszse przekątnej do dlugosci wiekszsej przekątnej ma się tak jak UP{3}}{3}
30 mar 21:11
Mila:
|DB|
√
3
=
⇔
|AC|
3
√
3
|DB|=|AC|*
3
|DB|
1
(
)
2
=
|AC|
3
Z tw. cosinusów : |AC|
2
=a
2
+b
2
−2*a*b*cos(120
o
)
1
|AC|
2
=a
2
+b
2
+2a*b*
2
|AC|
2
=a
2
+b
2
+ab |DB|
2
=a
2
+b
2
−2*a*b*cos(60
o
) |BD|
2
=a
2
+b
2
−ab
|DB|
2
a
2
+b
2
−ab
(
=
⇔
|AC|
2
a
2
+b
2
+ab
1
a
2
+b
2
−ab
=
⇔
3
a
2
+b
2
+ab
3a
2
+3b
2
−3ab=a
2
+b
2
+ab 2a
2
+2b
2
−4ab=0 /:2 a
2
+b
2
−2ab=0⇔ (a−b)
2
=0⇔ a=b⇔ Dany równoległobok jest rombem
================================
30 mar 21:55