Pomoc
Uczeń: Witam, mam problem z tym zadaniem, prosiłbym o pomoc. Będę, bardzo wdzięczny.
Mam 2 boki równoległoboku o wartościach a√13 oraz a√10,najdłuższa przekątna ma 3√3a.
Potrzebuje obliczyć pole tego równoległoboku.
Kombinuje, ale niestety nie mogę nic poradzić.
30 mar 20:18
5-latek:

AB= a
√13
AD=a
√10
AC= 3
√3a
P
row= 2*P
trADC
tak bym sprobowal
30 mar 20:29
Uczeń: Dzięki, za odzew

Co oznacza Prow= 2*PtrADC ?
30 mar 20:35
Uczeń: Dzięki, za odzew

Co oznacza Prow= 2*PtrADC ?
30 mar 20:35
5-latek: Prow= Pole rownolegloboku
PtrADC to pole trojkata ADC
30 mar 20:47
Uczeń: Racja. Teraz popatrzyłem na to inaczej i dam rade obliczyć ze wzoru herona pole trójkąta ADC.
Tylko to zajmie troszkę czasu. Dziękuje.
30 mar 20:58