matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Magda:
Za 45 l benzyny pan Jacek zapłacił 202, 50 zł. Podaj wzór opisujący zależność między kosztem zakupu benzyny (y) a ilością kupionej benzyny (x).
30 mar 19:54
Janek191:
a*45 = 202,50 ⇒ a = 4,5 Odp. y= 4,5 x ===========
30 mar 20:27