stożek
geometrykz: Dany jest stożek o wysokości długości h i promieniu podstawy długości r,
oblicz długość krawędzi sześcianu wpisanego w stożek w ten sposób, że dolna podstawa sześcianu
zawiera się w podstawie stożka, a wierzchołki górnej podstawy sześcianu należą do powierzchni
bocznej stożka.
po narysowaniu:
a− krawędź sześcianu
h− wysokość stożka
r − promień podstawy
korzystając z podobieństwa:
ale nie pokrywa się odpowiedź z tą z książki − gdzie jest błąd?
30 mar 19:53
geometrykz: to może co innego:
przekrojem sześcianu jest sześciokąt foremny, którego wierzchołkami są środki odpowiednich
krawędzi sześcianu. Wiedząc, że pole tego sześciokąta jest równe 6
√3, oblicz dł. przekątnej
sześcianu.
wprowadzam oznaczenia:
a − krawędź sześcianu
x − krawędź sześciokąta
| | a | | a | |
z tw. Pitagorasa: x2=( |
| )2+( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
Psz=6
√3=6PΔ
6
√3=6 * 2
√3x
2
1=2x
2
wracając do pierwszego równania(Pitagoras):
odpowiedź to:2
√6 i nie mogę się doszukać błędu.
30 mar 20:31
geometrykz: hmm
30 mar 21:35
geometrykz: nikt? naprawdę nie widzę błędów...
30 mar 21:57
geometrykz:
30 mar 22:42
Mila:
To które masz źle?
30 mar 22:43
geometrykz: i to i to, a w żadnym nie mogę doszukać się błędu
30 mar 22:54
geometrykz: robiłem je po parę razy i za każdym razem takie same efekty.
30 mar 22:55
Mila:
P
sześciokąta=6*P
Δ
6*P
Δ=6
√3
P
Δ=
√3
b
2=4
b=2
a
√2=4
d=a
√3
d=2
√2*
√3
d=2
√6
=====
30 mar 22:59
geometrykz: dziękuję, odpowiedź się zgadza, za chwilę przeanalizuję tylko wyjdę z psem
30 mar 23:03
Mila:

|OB|=r
|BM|=x
ΔSOB∼ΔMM'B⇔
a*r=h*x
2a*r=2hr−h*a
√2
2ar+h*a
√2=2hr
a(2r+
√2*h)=2hr
30 mar 23:38
geometrykz:
31 mar 01:57
Mila:
31 mar 16:29