Geometria analityczna
Emshya: Dane są punkty A=(−2,5) B=(6,−3). Wyznacz punkt C tak aby C należał do prostej o równaniu
y=2x−5 oraz aby kąt ABC=90 stopni. Rozwiązałam przykład kiedy kąt ACB=90 stopni, ale tego nie
rozumiem. Wyznaczyłam równanie prostej AB y=−x+3 i co dalej?
30 mar 19:37
Emshya: proszę o pomoc
30 mar 20:45
Emshya: proszę o pomoc
30 mar 20:45
5-latek:

Zrobiony rysunek już powinien rozswietlic sytuacje
Zeeby kat ABC wynisil 90 stopni to należy napisac równanie prostej prostopadlej do AB i
rzechodzacej przez punkt B
Nastepnie wyznaczyć punkty przecięcie się tej prostej z prosta o rownaiu y=2x−5
30 mar 21:03
Emshya: ok dziękuję

wszystko już jasne
30 mar 21:14
5-latek:
30 mar 21:18