help!
Wydi: Prowadzimy 2 przekątne w trapezie RÓŻNOBOCZNYM.w ten sposób otrzymujemy 4 trójkąty.
Udowodnić że 2 z nich są podobne a 2 maja równe pola powierzchni.
30 lis 18:13
Eta:
Pomagam

rysuję...... cierpliwości....
30 lis 18:28
Eta:

ΔAEB ~ ΔCED bo mają kąty o równych miarach
bo miary katów zielonych sa równe −−− bo to kąty naprzemianległe
i miary kątów niebieskich też są równe na tej samej zasadzie
więc wszystkie kąty mają równe miary . co kończy dowód.
oraz:
P(ΔABC)= P
1 + P
3
i P(ΔABD)= P
1+ P
4
pola trójkątów ABC i ABD są równe , bo te trójkąty mają
wspólną podstawę IABI i wysokość h
zatem: P
1+P
3 = P
1 +P
4 => P
3= P
4 c.b.d.o
30 lis 18:46
Wydi: Dzięki Eta

(po raz sto pierwszy

)
30 lis 21:37
30 lis 23:15