Dobrze?
Frost:

Wykaż, że suma odległości dowolnego punktu podstawy w trójkącie równoramiennym równa jest jeden
z wysokości.
|AC|=|BC|
Trójkąty GBA, DFA i EFB są podobne ponieważ mają kąt 90
o − α.
suma długości przeciwprostokątnych |AF|+|FB|=|AB| zatem x+y=h cnd
Jest to poprawne rozwiązanie? robię zadanka maturalne i takie mi się trafiło...
PW: Poprzez pola − gdy poprowadzimy odcinek FC, to widać że pole trójkąta AFC i pole trójkąta BFC
dają razem pole trójkąta ABC. Jeżeli oznaczymy długość ramion symbolem b, zaś podstawy −
symbolem a, to mamy:
| 1 | | 1 | | 1 | |
|
| b|GB| = |
| b|DF| + |
| b|EF|, |
| 2 | | 2 | | 2 | |
skąd
|GB| = |DF| + |EF|