styczna
madzik: wyznacz współrzędne punktu z którym prosta o równaniu y=15x+35 jest styczna do wykresy funkcji
f(x)=2x3−9x+3
30 mar 18:18
kix: f(x) = y
30 mar 18:53
madzik: tak zrobiłam, z tym, że Δ wyszła brzydka, tzn 832
30 mar 18:58
kix: (x+2)2(x−4) = 0
30 mar 19:18
madzik: źle mówię...wyszły 2 pierwiastki x=2 −podwójny i x=4
Skąd wiadomo który wybrać i wyliczyć y ?
30 mar 19:20
madzik: tak, źle zapisałam...−2
30 mar 19:21
kix: dla obu wartości argumentu − krzywa trzeciego stopnia więc będzie miała dwie styczne,
30 mar 19:26
madzik: hmm, w treści zadania i odpowiedziach jest mowa o jednej stycznej
30 mar 19:29
kix: x=−2 ⇒ y=5
x=4 ⇒y=95
w/g mnie, obie wsp. pasują
30 mar 19:36
kix: sorry tylko x=−2 i y = 5 zaćmienie
30 mar 19:38
kix: sorry tylko x=−2 i y = 5 zaćmienie
30 mar 19:38
madzik: I teraz jakbyś mógł mi powiedzieć, czemu to drugie rozwiązanie nie pasuje?
30 mar 19:58
madzik: I teraz jakbyś mógł mi powiedzieć, czemu to drugie rozwiązanie nie pasuje?
30 mar 19:58
kix: skoro krzywa jest trzeciego stopnia i punkty ( −2 ; 5 ) oraz ( 4 ; 95 ) należą do prostej
y=2x3−9x+3 to przy policzeniu granicy przy x→∞ wiemy że krzywa 3−go stopnia zmierza do +∞
więc musi przecinać daną prostą czyli nie jest do niej styczna w punkcie ( 4 : 95 )
30 mar 20:23
madzik: Muszę to przetrawić teraz...dziękuję!
30 mar 21:30