Proszę o pomoc ! Na sprawdzian ! ważny ! Hlepp !
POmoc: Maciek codziennie odkurza swój pokój. Moc silnika odkurzacza wynosi 1500W. Oblicz energię
elektr. zużytą w ciągu tygodnia na odkurzanie pokoju., jeżeli tygodniowy czas pracy odkurzacza
to 2 h. Ile Maciek zapłaci za zużytą energię jeżeli 1KWH kosztuje około 40 gr.
30 lis 18:04
kaz: 1,5kW*2h=3kWh
3*0,4=1zł20gr
30 lis 18:06
Godzio:
P=1500W
E=?
t=2h , 7*2h=14h w tygodniu
E=P*t=1500W*14h=21000J=21kJ
1500W*14h=1,5*14kWh=21kWh
21kWh*0,4=3,36 zł
30 lis 18:08