Obliczanie asymptoty ukośnej
SzymonZadankowyMiszcz: Obliczanie asymptoty ukośnej:
Wiem, że trzeba wyznaczyć y=ax+b ze wzorów na a i b, jednak nie wychodzi mi to zadanie, proszę
o analizę.
30 mar 17:42
PW: Nie wychodzi Ci obliczenie granicy
30 mar 17:59
SzymonZadankowyMiszcz: Wyszło mi, że a= 12 i b= +∞ i nie wiem czy to dobrze
30 mar 18:08
30 mar 19:53
NaSzybko: | | x2 | |
Mam szybkie pytanie jak wyliczyć ,,a" z y= |
| ? poprzednie wyszło  dzieki  |
| | x2−1 | |
30 mar 21:43
PW: Niesłusznie założyłeś, że funkcja ta ma asymptotę ukośną.
Najpierw liczymy granice w nieskończonościach. Dopiero gdy wyliczymy, że któraś z tych granic
jest nieskończona, to możemy podejrzewać, że istnieje asymptota ukośna.
Tutaj granice w −∞ i w ∞ są równe 1, a więc wykres funkcji ma asymptotę poziomą
y = 1.
31 mar 11:33