matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
qqq
karmel:
Rozwiąż równanie cosx + sin3x = 0 . jak rozpisać sin3x?
30 mar 16:46
PW:
Niekoniecznie aż tak "twardo". Można zauważyć, że
3π
cosx = − sin(
+ x)
2
i rozwiązać równanie
3π
sin3x = sin(
+ x),
2
to chyba łatwiej.
30 mar 17:12